Nätet är en global plattform för kommunikation, underhållning, handel och utbildning. Med så många människor som använder internet kan en webbplats vara ett viktigt verktyg för alla företag eller organisationer för att bygga upp sitt rykte och nå kunder. En webbutvecklare använder kodningsspråk för att skapa en funktionell webbplats som kan ses på stationära datorer och mobila enheter. Detta kräver en förståelse för flera kodningsspråk, inklusive HTML och CSS, samt tekniker på serversidan som JavaScript.

Webbutveckling börjar med att samla in information

Det första steget i processen att skapa en webbplats är att samla in så mycket information om kunden som möjligt. Detta inkluderar deras målgrupp, affärsmål, konkurrens, varumärke, unikt värdeerbjudande, innehållsbehov och övergripande syfte med webbplatsen. När en webbutvecklare har samlat in denna information börjar de utforma webbplatsen. Detta innebär att skapa en prototyp och förse kunden med platshållande innehåll för att se hur webbplatsen kommer att se ut och fungera innan utvecklaren går igenom hela kodningsprocessen. När webbplatsen är klar testar utvecklaren den på en webbserver för att se till att den fungerar som den ska och ser bra ut på olika webbläsare och enheter. När webbplatsen har testats kommer utvecklaren att lansera den för allmänheten.

Webbsidesutveckling

Webbsidutveckling är processen för att skapa och utforma webbplatser. Den omfattar både front-end (hur webbplatsen ser ut) och back-end (vad som händer när besökare interagerar med den).

Front-end

Webbutveckling består av layout, design och interaktivitet med hjälp av HTML, CSS och JavaScript. Front-end av en webbplats är den del som visas på din datorskärm, medan back-end är den del av programvaran som inte kommer i kontakt med dig men som lagrar och ordnar data (registrering, köp, sökresultat).

Wireframes

För att utveckla webbplatsen sätter utvecklarna och deras team ihop en plan för webbplatsen. Detta kallas för en wireframe, och det är vanligtvis en whiteboard eller ett onlineverktyg som Invision eller Slickplan. Tänk över dina mål och målgrupp för webbplatsen innan du börjar utveckla den. Detta hjälper dig att avgöra vilka element och sidor du behöver inkludera på webbplatsen. Identifiera de viktigaste sidorna på webbplatsen och se till att varje sida har ett tydligt syfte. Skapa sedan en hierarki av sidor för att göra navigeringen enklare för dina användare och för att hjälpa sökmotorerna att kryssa din webbplats mer effektivt.

Efter att ha utvecklat webbplatsens front-end skriver utvecklaren kod för att skapa en fungerande webbplats i back-end. Koden används för att styra hur webbplatsen fungerar, bland annat för att visa och hantera filer och databaser, lägga till kontaktformulär och styra användarnas tillgång. Beroende på dina behov kan du välja att använda ett av de många kodningsspråken för att bygga och driva din webbplats.

Kurser i webbutveckling

Kurser i webbutveckling är ett utmärkt sätt att lära sig kodning och andra relevanta tekniska färdigheter. De är särskilt användbara för elever som precis har börjat eller för yrkesverksamma som vill utöka sina kunskaper. Oavsett om du är intresserad av front-end eller back-end webbutveckling finns det många alternativ för att lära dig nya färdigheter. De här resurserna hjälper dig att komma igång med webbutveckling, från bootcamps för kodning till online-kurser.

Start med en kurs som ger dig en introduktion till webbutveckling

Om du är ny inom området webbutveckling är det bästa stället att börja med en introduktionskurs. Dessa onlineprogram erbjuder bitvisa lektioner som lär ut grunderna inom området. De fokuserar inte bara på kodningssyntax, utan omfattar även ämnen som den underliggande tekniken och hur du tillämpar den i dina projekt.

För en mer avancerad nivå kan du överväga en kurs som täcker hela spektrumet av webbutveckling. Dessa program lär dig hur du bygger och underhåller en webbplats från början till slut.

Lär dig vidare

En av de viktigaste sakerna inom webbutveckling är att hålla sig ajour med de senaste trenderna. Detta kan du göra genom att läsa artiklar i en rad olika källor, samt delta i konferenser och nätverka med andra webbutvecklare. A List Apart är en utmärkt resurs för att få aktuell kunskap om webbutvecklingsbranschen. Den har en omfattande samling artiklar av hög kvalitet som riktar sig till webbutvecklare och designers. Udemy är ett annat utmärkt alternativ för dem som är nya inom webbutveckling, eftersom det erbjuder ett stort utbud av kurser som täcker alla aspekter av området. Plattformen har också ett antal gratis introduktionskurser för nybörjare, vilket gör det enkelt att komma igång.

Grunderna för utveckling av webbapplikationer

Vwebbapputveckling är processen att utveckla appar som är tillgängliga via internet. De är vanligtvis utformade för att vara användarvänliga och ge användarna en överlägsen upplevelse. De kan användas för allt från online-shopping till att skicka e-post och till och med för att genomföra drogtester på arbetsplatsen.

De bästa webbapparna föds ur en idé som syftar till att lösa ett problem. Oavsett om det är ett banbrytande nytt koncept eller en förbättrad version av något som redan finns där ute, är nyckeln att hitta ett problem som människor regelbundet ställs inför och sedan skapa en lösning. Begynna dig själv med att brainstorma idéer för din app. Använd den brainstormingmetod du föredrar (brainwriting, brainwalking) och börja fundera på vad som skulle kunna vara den mest användbara appen för din målgrupp.

När du har en tydlig bild i huvudet, rita grova skisser av de olika skärmar och vyer som kommer att behövas för din app. Detta ger dig en bra känsla för flödet i din app och gör att du kan tänka på vilka datamodeller du kommer att behöva för backend. Nästan ska du utforma appens framsida. Detta är den sida av din app som användaren kommer att se, och den använder språk som HTML och JavaScript för att presentera de olika elementen på skärmen.

När du har designen för frontend, går du vidare till att bygga grundläggande HTML-sidor för att visa upp appens layout. Det är här som dina kunskaper i HTML, JavaScript och CSS kommer in i bilden.

Vad gör en WordPress-utvecklare?

WordPress är ett innehållshanteringssystem (CMS) med öppen källkod som är licensierat under GPLv2-licensen och som används för att skapa webbplatser av alla slag. WordPress är mångsidigt och flexibelt, från bloggande till e-handel och företagssidor, vilket gör det till ett utmärkt val för företag av alla storlekar. Temautvecklare bygger anpassade teman som lägger till design och funktioner till WordPress-webbplatser. De kan släppa sina teman gratis i Temakatalogen eller sälja dem på webbplatser från tredje part.

De hjälper också kunderna med migrering av webbplatser och kritiska felrättningar. De anställs vanligtvis som heltidsanställda, men vissa frilansare arbetar på projektbasis.

En WordPress-utvecklare kan använda en mängd olika verktyg för att stödja sitt arbete, inklusive kodversionskontroll (SVN och Git är populära alternativ) och test- och refaktoriseringsprogram som Firebug. De måste också känna till de senaste säkerhetsuppdateringarna och nya funktioner i WordPress, som ständigt förändras.

Pålitlig kod: Genom att hålla liknande namnkonventioner för klasser, funktioner och hooks kan du se till att din kod inte går sönder när WordPress uppdateras eller när du gör ändringar på din webbplats. Dessutom bör din kod vara strukturerad på ett konsekvent sätt och följa WordPress standardpraxis för kodning, så att den är lätt att förstå och underhålla.

Flexibilitet: Att kunna göra ändringar snabbt och enkelt är en viktig del av att vara en bra WordPress-utvecklare. Därför är det viktigt att skriva kod som är lätt att redigera och som kan ändras när det behövs, så att din webbplats inte blir inaktuell när du uppdaterar CMS:et.

Skapa och utforma webbplatser