Vad är webbutveckling?

Webbutveckling är processen för att skapa en webbplats eller webbapplikation. Det innebär att man skriver en stor mängd kod, vanligtvis i ett av tre programmeringsspråk: HTML, CSS och JavaScript. Målet är att utveckla en fungerande, användarvänlig och attraktiv webbplats.

Internet är en central del av det moderna livet, och företag är alltmer beroende av sina webbplatser för att nå kunder. Detta gör det till en idealisk karriär för personer som är intresserade av att koda och skapa webbplatser. Webbutvecklare har en mängd olika färdigheter som är användbara inom detta område, inklusive uppmärksamhet på detaljer och förmågan att arbeta självständigt. De måste också vara bekanta med de senaste programmeringsverktygen, som ständigt utvecklas. Vissa webbutvecklare väljer att gå en formell utbildning i webbdesign eller datavetenskap, medan andra lär sig på egen hand genom online-resurser och självlärande material.

En framgångsrik webbdesigner kan översätta kundens behov till en visuellt tilltalande produkt. De är skickliga på att integrera text, bilder och andra visuella element som drar blicken till sig och förmedlar information på ett lättförståeligt sätt. De är också kunniga om hur en webbplats ska struktureras och organiseras.

Det första steget i webbutvecklingsprocessen är att lägga upp en plan. Webbutvecklare skapar en översikt över hur webbplatsen ska struktureras, samt vilken information som ska finnas på varje sida. Detta kallas för ”designfasen”. När en webbplatskarta har upprättats börjar webbutvecklarna bygga webbplatsen med hjälp av front-end och back-end.

Vad är utveckling av webbsidor?

En webbplats är hörnstenen i alla moderna företag. Det är där kunderna hittar din kontaktinformation och lär sig mer om vad du gör. Men utveckling av webbsidor är inte så enkelt som att sätta ihop ett word-dokument och öppna ett webbläsarfönster. Webbutvecklare måste ta hänsyn till de många olika typer av enheter och programmeringsspråk som människor använder när de tittar på en webbsida. Det finns mycket att tänka på, från att se till att innehållet visas bra på mobilskärmar till att se till att webbplatsen enkelt kan nås av blinda användare.

Innan man börjar bygga en webbplats är det viktigt att ha en tydlig plan. Detta görs ofta med hjälp av en wireframe, som kan vara så enkel som en handritad skiss eller ett mer sofistikerat verktyg som Framer eller Sketch. Detta hjälper till att ge både kunden och webbutvecklaren en vision om hur den färdiga produkten kommer att se ut. Det hjälper också till att få kontakt med andra team inom organisationen som kommer att vara involverade i projektet, till exempel marknadsföring eller innehållsstrategi, för att se till att alla är på samma sida.

När en wireframe är på plats kan kodningen börja. Tre olika kodningsspråk används vanligtvis vid utveckling av webbsidor: HTML, CSS och JavaScript. HTML, förkortning för HyperText Markup Language, är det grundläggande ramverket för varje webbplats. Det definierar strukturen och formatet på en sida, och även om det är möjligt att bygga webbplatser med bara HTML, skulle det vara en enkel upplevelse. Cascading Style Sheets, som skapades på 1990-talet, lägger till de designelement som gör din webbplats unik. Slutligen är JavaScript grädden på moset för alla kodningsspråk, eftersom det tillför interaktivitet till dina sidor och skapar saker som animationer.

Var hittar man gratis kurser i webbutveckling

Om du inte redan är webbutvecklare kan du lära dig kodning för att lägga till en ny uppsättning färdigheter till din karriär. Det betyder inte nödvändigtvis att du byter karriär helt, men att lägga till en teknisk färdighet i ditt CV kommer att öppna upp nya möjligheter för dig inom din nuvarande bransch. Till exempel kan medicinsk personal lära sig bioinformatik eller grafiska formgivare kan lägga till en kurs i frontend-utveckling till sin kompetens.

Ett bra ställe att börja din sökning efter en webbutvecklingskurs är online. Du kan hitta en mängd gratis, självgående kurser som guidar dig genom grunderna för webben, frontend-utveckling och hur man använder populära ramverk som Angular och React. Vissa av dessa resurser, till exempel de som erbjuds av Mozilla, skaparna av webbläsaren Firefox, är perfekta för personer som lär sig bäst när de läser igenom skriftliga introduktioner och guider.

Andra resurser, t.ex. onlinetidningar som är särskilt inriktade på webbutvecklare och designers, kan också vara värdefulla i din strävan att lära dig. En sådan tidning, A List Apart, erbjuder en rad exceptionella artiklar som täcker allt från kodningstekniker till användarupplevelse och design. Om du är redo att dyka in i webbutveckling kan du börja med den här kostnadsfria Udemy-kursen som lär dig grunderna i kodning och hur man bygger webbplatser. Du får en introduktion till HTML och CSS samt grunderna i webbutveckling med JavaScript. Detta inkluderar att lära sig om boxmodellen och hur man skapar responsiva webbplatser som fungerar på olika enheter och skärmstorlekar.

Processen för utveckling av webbapplikationer

Processen för utveckling av webbapplikationer omfattar många steg, från konceptualisering och design till testning och implementering. De viktigaste stegen är forsknings- och valideringsfaserna, där du identifierar en lucka på marknaden och tar reda på om din föreslagna lösning kan uppfylla användarnas behov. När du har en klar uppfattning om appens funktionalitet är det dags att börja utforma dess gränssnitt. Du kan använda papper och penna eller ett verktyg som Sketch. Att skapa wireframes och prototyper är viktigt, eftersom de hjälper dig att få en överblick över appens struktur. En prototyp gör det också lättare för dig att förklara ditt koncept när du söker validering.

När du utvecklar en webbapplikation bör ditt team ta hänsyn till vilken plattform den ska köras på och vilka tekniker den ska utnyttja. Beroende på dessa faktorer kan du välja mellan en flersidig webbapplikation eller en enkelsidig webbapplikation (SPA). Backend, som ansvarar för den faktiska logiken och databaserna i din app, har flera alternativ. De vanligaste är NodeJS, Laravel och Ruby on Rails.

Slutligen bör frontend och backend integreras för att möjliggöra datautbyte mellan de två. API-integrationer kan vara komplexa och ta längre tid att implementera, men det är avgörande för en framgångsrik webbapplikation. Det är också viktigt att testa webbapplikationen innan den lanseras. Detta inkluderar enhets-, komponent- och integrationstester samt användartester för att se hur appen fungerar i verkligheten och hur den hanterar oväntade situationer.

Topp 5 WordPress-plugins för e-handelssajter

WordPress erbjuder tiotusentals plugins för att utöka och lägga till funktioner på webbplatser. Vissa är inriktade på produktivitet, andra för att förbättra webbplatsdesignen och ännu fler för att skapa e-handelswebbplatser eller hubbar för innehållsmarknadsföring. Plugins är program som fungerar på samma sätt som appar på din telefon och kan installeras från instrumentpanelen eller direkt från en tredjepartswebbplats.

Ett av de mest populära insticksprogrammen är Yoast SEO, som hjälper dig att optimera din webbplats för sökmotorer genom att analysera inlägg och sidor, tillhandahålla sökordsanalys och generera en webbplatskarta. Det har mer än fem miljoner aktiveringar.

Ett annat viktigt plugin är Akismet Anti-Spam, som skyddar din webbplats genom att kontrollera kommentarer och kontaktformulärsinlämningar mot en spamdatabas. Det har mer än 82 miljoner installationer och låter dig visa antalet godkända inlägg. Du kan också uppgradera till en premiumversion för fler funktioner, inklusive spårningsloggar och prioriterad support.

Kundrecensioner är ett kraftfullt verktyg för att öka din e-handelssajts trovärdighet och hjälpa användare att fatta välgrundade köpbeslut. Det är därför många onlinebutiker integrerar dem på sina webbplatser. Ultimate Reviews är ett användarvänligt plugin som gör det enkelt att lägga till och visa recensionsavsnitt på din webbplats. Det innehåller smarta kortkoder för att visa recensioner och ett formulär för att skicka in recensioner, samt Gutenberg-block för detta ändamål. Detta är ett mångsidigt plugin som gör att du kan skapa och anpassa dina egna formulär och visa dem på alla sidor, inlägg eller widgetområden med bara några få klick. Dess responsiva design och rena kod säkerställer att dina formulär ser bra ut på alla enheter.